het collectief

Wilgentroost is een collectief van vier vlechters – Jeanny Bouwen, Jefke Geysels, Veerle Mertens en Eske De Crop. Samen werken we aan een collectie van handgemaakte urnes, grafmanden en takkenbaren uit lokaal geteelde wilg. We vlechten voor een natuurlijk en warm afscheid, dat goed is voor mens en natuur. Onze creaties zijn handgemaakt, ambachtelijk en authentiek.

DSC05860

Jeanny

|
Dit is Jeanny, bezieler van Mandenmakerij de Ratelaar in Geel en ambachtsvrouw in hart en wilg. Zij is de mentor van het collectief. Wat door haar handen gaat, verandert steevast in vakmanschap.

DSC05838

Jefke

|
Dit is Jefke, de jongste vlechter van het collectief en barstensvol talent. Van fijn scheenwerk tot het maken van mallen, van het matten van stoelen tot miniatuur vlechtwerk.

DSC05806

Veerle

|
Dit is Veerle. In haar handen geeft elke mand geheimen prijs. Haar verhaal als vlechter begon met de herstelling van enkele manden die ze van haar grootmoeder erfde. Daarna was er geen weg meer terug.

DSC05870

Eske

|
Dit is Eske. Toen ze haar voorliefde voor het vlechten ontdekte, verbond ze het verleden van haar overgrootouders met haar eigen toekomst. Nieuw leven voor een oud ambacht.

© Bokrijk

Wilgentroost, winnaars van de BKRK-Award #Vlechttechnieken

Op 23 oktober 2023 won het collectief Wilgentroost de BKRK-Award #Vlechttechnieken voor de uitwerking van hun urnes, grafmanden en takkenbaren. Wilgentroost vlecht voor een natuurlijk en warm afscheid, dat goed is voor mens en natuur. Hun creaties zijn handgemaakt, ambachtelijk en authentiek.

De BKRK-Award is een initiatief van Bokrijk en VAKlab waarbij vakmensen worden uitgedaagd om een product te ontwikkelen die de brug slaat tussen ambacht en innovatie. Tijdens het traject voorafgaand aan de uitreiking van de award, kregen ze begeleiding en tips van jury en coaches.

De combinatie van innovatie, creativiteit, vakmanschap, duurzaamheid en ondernemerschap maken van Wilgentroost een totaalpakket dat volgens de jury alle selectiecriteria van de BKRK-Award samen brengt. Wilgentroost creëert moderne vormen met een eeuwenoude techniek en dat is exact waar de BKRK-award voor staat.

Meer info op bokrijk.be/nl/vaklab

Met Wilgentroost dragen we bij tot een warm en authentiek afscheid. De natuur als blijvende bron voor het vlechten, diep geworteld in het verleden.